2007. december 23., vasárnap

Last minute: Avokádós ráksaláta


Talán még nem késő ezt a receptet leírni, hátha valakinek pont erre lenne szüksége karácsonyi előétel gyanánt.


Ez az étel a kilencvenes évek elején nagyon divatos volt. Emlékszem, amikor anyuval étterembe mentünk – gyakran a Krónikásba, ami akkor még jó volt - , mindig szerepelt az előételek közt. Mára talán kissé idejétmúlt, kevéssé „trendi” (de utálom ezt a szót..), viszont továbbra is nagyon finom.

Mivel nem a leghétköznapibb hozzávalók felhasználásával készül, nyugodtan adhatjuk ünnepi alkalmakra, például akár karácsonyra előételként.

Tálalhatjuk a salátát a kivájt avokádóban, vagy tányéron, az avokádószeletek mellé. Én most csak egy-két szeletet tettem félre a zöld gyümölcsből, a többit felkockázva bekevertem a salátába.

Mivel nekem az eredeti majonézes recept kissé tömény, narancsgerezdeket is kevertem a mártásba, ami jól lazította, illetve pikánssá tette. Az eredetitől eltérek továbbá a rák előkészítésében is.

Az étel receptváltozata megtalálható Chili&Vaniliánál is.

Recept

Két érett avokádó
20-25 dkg főtt garnéla
1 narancs
1 csokor petrezselyem
fél lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
reszelt citromhéj
2 kiskanál majonéz
3 evőkanál tejföl
1 kiskanál ketchup


Mivel héjas fagyasztott garnélát vettem, a tisztítással kezdem. Gyenge idegzetűek ezt a mondatot ne olvassák: félig fagyosan fogom a kis rákot, letépem a fejét, megszabadítom a lábaitól és a hátát borító pikkelyszerű páncélzattól, meghúzom a farkát, hogy lejöjjön az azt borító kis páncél, és kész is. Minden egyes darabbal ezt eljátszom. Ha kész, serpenyőben két csepp olívaolajat hevítek, rádobom a felaprított fokhagymát, megfuttatom, hozzáadom a rákokat, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítem, 2-3 percig sütögetem. Ekkor hozzáadom a felaprított petrezselymet, elkeverem és leveszem a tűzről. A tejfölből, majonézzel, ketchuppal mártást keverek, hozzáadom az apróra vágott lilahagymát, a kisebb kockákra szelt narancsot, majd a rákokat. Az avokádót kihámozom a héjából és a salátába keverem. (A díszítéshez szánt avokádót nem pucolom meg tálalásig, mert megbarnul. ) Egy két órára behűtöm, majd barna kenyérből készült pirítóssal tálalom.

5 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Már megint... Nálunk is kb. ez lesz 25-én, mert a lányom ezt rendelte, no meg szeretjük is. Engem aztán végképp nem érdekel, hogy mi a trendi!
Boldog ünnepeket nektek!

Zsuzsi írta...

Kellemes Karácsonyt és további jó blogolást kívánok neked, nektek!

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi! Nagyon hálás vagyok a receptért, igaz mi elvetemült módon "hétköznap" szoktuk csinálni, de azért ritkán. Minden hozzávalót imádunk, de legfőképp persze a garnélát. Ha érdekel, tudnék ajánlani egy másik garnélás receptet cserébe.

Unknown írta...

Megcsinaltam narancs nelkul es kisse soknak talaltam a hagymat, annak ellenere hogy 25dkg helyett fel kilo garnelat tettem bele. De amugy szuper finom! koszi!

Zsuzsi írta...

Hát igen, mi igen sok hagymát eszünk, de a narancs azért jó ble, mert tompítja a hagymás ízt. Legközelebb próbáld meg a felszelt hagymát picit besózni, citromlével megcsepegtetni és így hagyd állni kb. 20 percet. Sokkal lágyabb, yíze lesz. Pl krumplisalátánál ezt szoktam csinálni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails