2007. december 8., szombat

Ünnepi libasült



Ma van Attila születésnapja. Tegnap óta faggatom, mit enne, de csak nehezen jutottunk dűlőre. Végül már azt mondtam, hogy ne mondjon semmit, meglátjuk vásárlás közben, mi a szép áru, és majd eldöntjük akkor. Így is történt: a liba nyert. Vettem két combot két mellet, és úgy döntöttem, burgonyafánkkal, aszalt gyümölcsökkel készítem el.

Egyébként pont most gondolkoztam el azon, hogy egyre kevesebb csirkét eszünk, pulykát gyakorlatilag egyáltalán nem, de ez nem is probléma, ezek a lábasjószágok elbújhatnak a liba vagy kacsa mellett, melyek húsa számunkra sokkal nagyobb ízélményt jelent.

A burgonyafánk nálunk a bevett szokásokkal ellentétesen nem élesztővel készül, szerintem nem kell bele. Ezt a véleményt anyukám is osztja, kívül ropogós, belül krémesen lágy fánkocskákat lehet előállítani ezzel a módszerrel. Mindig rusztikus formákat készítek, leplezve ezzel a türelmetlenségem, ugyanis soha nincs elég időm – kedvem se – hogy két kanállal csinosan megformázzam őket.

A mártás gyakorlatilag egy besűrített, aszalt gyümölcsös forralt bor, pikáns édes-savanykás íze nagyon jól passzol a kacsához, libához, de vadhúsokhoz is.

Az ebéd nagyon jól sikerült, talán karácsonykor is megállja a helyét. Én ebben az esetben adnék mellé még vajban kissé átpirított almaszeleteket, vagy kissé átsütött almában tálalnám a mártást.

Recept

2-2 libacomb és mell
rozmaring


A mártáshoz
5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
6-8 dkg aszalt meggy és vörösáfonya
egy szelet gyömbér
4-5 szegfűszeg
fahéj
1 csillagánizs
cukor, só
körömnyi narancshéj
fél narancs leve
keményítő

A körethez
6-8 szem héjában főtt burgonya
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
6 dkg vaj
só, szerecsendió

A libahús bőrös részét bekockázom úgy, hogy csak a zsírréteget vágjam át, húsos oldalán sózom, megszórom rozmaringgal. Előmelegített sütőben bőrös oldalával lefelé sütöm kb. 10 percig, ezalatt kiolvad a zsírja. Utána megfordítom, alufóliával letakarva puhára sütöm, majd leveszem a fóliát és ropogós-pirosra sütöm.

A mártáshoz a bort a fűszerekkel és a cukorral felforralom – a csillagánizst és narancshéjat 10 perc után kiveszem - , hozzáadom a gyümölcsöket és kb. 20 percig főzöm, ezalatt a bor kissé elfő, kezd sűrűsödni. Egy kis sóval is ízesítem. Célszerű a fűszereket teatojásban főzni a borral, mert így nem kell szűrni a mártást. Húsz perc után kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítem, hogy olyan állaga legyen, mint egy hígabb lekvár.

A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit még melegen áttöröm, belekeverem a vajat, sóval szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ha már hideg, a liszttel és tojásokkal összedolgozom, kb. olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem.

A sültet a mártással és a burgonyafánkkal tálalom, száraz vörösbor kíséretében.

Úgy döntöttem, benevezem a receptet az
Estiskola szárnyasfőző-versenyére, szavazzatok rám!

7 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ez isteni lehetett, mi is nagyon szeretjük a libát.
A krumplifánkot én is élesztő nélkül csinálom, azt hittem, az a normális, nem tudtam, hogy élesztős változata is van. :)

Cukroskata írta...

Én is pont libát akarok sütni holnap, azt hiszem így fogom megcsinálni. Köszi az ötletet :-)

Zsuzsi írta...

Zsuzsa

Tényleg nagyon finom volt.A fánknál érdekes, amit írsz, mert a neten is jóformán csak az élesztőssel lehet találkozni. Mi sem csináltuk soha úgy.

Kata

Remélem nektek is ízleni fog.

Névtelen írta...

Jól értettem, hogy sütőben sütötted készre a libát? Hány fokon? Szokásos 180-200 C? Kb. meddig tartott (tudom, mérettől függ, de mégis.) Válaszokat előre is köszi!

Zsuzsi írta...

Igen, sütőben. A 10 perces pirítás után fólia alatt kb. 40 perc 180 fokon, majd a végénpirításnál emelem a hőt és pirosra sütöm 15-20 perc alatt.Igazad van, máskor figyelek erre is!

Névtelen írta...

Köszi és Boldog Karácsonyt!

Zsuzsi írta...

Nagyon kedves vagy, viszont kívánom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails