2007. december 29., szombat

Sörben sült húsgombócok


Még az ünnepre készülve főztem meg ezt az ételt vacsorára, amit érdekes módon elég ritkán csinálok, pedig mindketten nagyon szeretjük.

Érdekes kombináció, hiszen a húsgombócok egy pikáns-sörös mártásban főnek meg a sütőben, és a sörrel történő főzés nálunk talán annyira nem szokás, nem feledve persze, hogy azért a malacsült kenegetése általában folyékony kenyérrel történik.

Jó pár éve készítettem először, azóta volt alkalmam megfigyelni, hogy igazán a kevéssé kesernyés sörfajtákkal a legfinomabb, valahogy mégis megfeledkezem erről az ételről, pedig nem kellene. Igazi férfias fogás, úgyhogy ajánlom az urak figyelmébe.

A receptet a Magyar Konyha szakácskönyv-sorozat Húsételek című darabjából néztem, persze azóta már saját szám íze szerint kicsit átfazoníroztam. Ez főleg a fűszerezésre és arra vonatkozik, hogy sertéshús helyett marhát használok hozzá.

Recept

50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
2 közepes főtt krumpli
egy kis fej reszelt hagyma
2 tojás
2-3 evőkanál mustár
só, bors
egy csokor petrezselyem
8 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl világos sör (általában Sopronit használok)
egy kisebb babérlevél
szerecsendió
reszelt citromhéj
2-3 dl tejföl

A húsgombócok elkészítésével kezdem. A főtt krumplit még melegen lereszelem, hozzáadom a húst, a reszelt hagymát, apróra vágott petrezselymet, a tojásokat. Ízesítem egy kanál mustárral, sóval, borssal, és összedolgozom, mint ahogy a fasírtot szokás. Gombócokat formálok belőle - ki mekkorát szeret, nálam ez 8 nagyobb gombócot adott ki – és kivajazott jénaiba vagy tepsibe rakom. Elkészítem a mártást. 5-6 dkg vajat felolvasztok, megszórom a liszttel, amit kicsit megfuttatok rajta. Felöntöm 2 dl vízzel és a sörrel, beledobom a babérlevelet, ízesítem szerecsendióval, sóval és 4-5 percig habverővel kevergetve forralom, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor reszelt citromhéjjal, mustárral ízesítem, a pikáns ízét kevés cukorral lágyítom. Végül belekeverem a tejfölt. Az egészet a gombócokra öntöm, a tepsit alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél órát sütöm. Utána leveszem a fóliát és még adok neki kb. 10 percet fedetlenül. Sós vízben főtt krumplival szoktuk enni.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia - ez nagyon jól hangzik, de nem lesz túl sok a mártás? vagy sülés közben sürüsödik? holnapra készitem

Zsuzsi írta...

Igen, sűrűsödik, de azért annyira nem. Ha sokallod, tegyél 3 dl sört és 1-1.5 dl vizet bele, inkább ezt javasolnám, mint hogy több legyen a liszt.

Névtelen írta...

Szia!

Ma elkészítettem a húsgombócokat, nagyon ízlett az egész családnak. Nekem is soknak tűnt az elején a mártás, de örülök, hogy mégis ráöntöttem az egészet, ami a receptben van, mert én szeretem a mártogatós kajákat.

Zsuzsi írta...

Kedves Ildi!

Nagyon örülök, hogy finom lett az ebéd/vacsora, mi is úgy szeretjük, ha van alatta elég mártás, amit ki lehet mártogatni a krumplival. Gyere máskor is, szívesen fogadom a javaslatokat, tippeket, kéréseket és egyáltalán a hozzászólásokat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails