2007. november 2., péntek

Csokoládés körtetorta


Ma anyukám és leendő anyósom látogatott el hozzánk, kiskutyanézőbe. Természetesen főztem nekik, mégpedig közkívánatra pompost, meg persze ha már itt voltak, megkóstolták a narancskrémet is. Volt is sikere mind a kettőnek, de azért még sütnöm kellet valami süteményt, mert volt az aktuális receptújságokban egy, ami megmozgatta a fantáziámat.

Mániám a szakácskönyvek gyűjtése és emellett persze a receptújságok vásárlása. Mostanában kedvencem a Fakanál és a Vidék Íze, a most elkészített recept a Fakanál ehavi számából származik. A recepten annyit változtattam, hogy nem sütöm elő a tésztát, mert feleslegesnek tartom: sosem jártam még úgy, hogy a töltelék eláztatta volna.

Ez a sütemény számomra azért ideális, mert van benne étcsoki, meg körte, ami az egyik kedvencem. Számomra így ősszel-télen nincs is jobb, mint beleharapni egy jó kemény, de ízes barna héjú körtébe. A sütemény plusz-cukrot gyakorlatilag nem tartalmaz, így még diétázók számára is ideális bűnözés lehet.

Recept

A tésztához:

175 gramm liszt
10 dkg vaj
1 tojássárga
2 evőkanál cukor
csipet só

A töltelékhez:
2 nagy körte
15 dkg étcsoki (nálam 70 %-os Tibi Intense volt…)
1 evőkanál cukor
1 tojás
a tésztából kimaradt fehérje
1 evőkanál liszt
1.5 dl tejszín

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom, majd kb. egy órára behűtöm. Ezt követően a tésztával kibélelek egy kb. 26 centi átmérőjű jénaifedőt. Az étcsokit apróbb darabokra töröm és a tésztára szórom, ráfektetem a meghámozott körtéből vágott vékony szeleteket. A tojásból, tojásfehérjéből a liszttel és tejszínnel krémet keverek és a körtés-csokis tésztára öntöm. Előmelegített sütőben kb. fél óráig- vagy amíg a tejszínes krém megkocsonyásodik- sütöm.
Langyosan tálalom. Szerintem emellé már nem kell semmi, mert a puha édes körte, a keserű, folyósra olvadó csoki és a ropogós tészta kiváló harmóniát alkot, de egy gombóc vaníliafagyi azért még feldobhatja.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails