2007. november 14., szerda

Gorgonzolás leveles csigák



Nagyon szeretem a sós süteményeket, ezekből is főleg a kis trükkel készült, nem hagyományos változatokat, nem elvitatva persze ezek jelentőségét sem.

Egész héten motoszkált bennem egy sajtos/sajtkrémes csigának a gondolata, amit leveles tésztából kívántam elkészíteni.

Persze a leveles tésztát nem én, hanem
Tante Fanny követte el, receptötleteket is lehet nála találni.
Nagyon szeretem a kész leveles tésztát, mert bármikor gyorsan elő lehet kapni, és ha vendégek jönnek, készíthető belőle bármilyen lepény, táska, töltött finomság, akár sós akár édes töltelékkel. A fagyasztott változatból szoktam is tartani a mélyhűtőben, már ha van elég tárkapacitásom (mostanában sajnos ez nem mondható el).

Ez a mostani változat olaszosra sikeredett, mert gorgonzolát és parmezánt használtam a töltelékhez.

Recept

1 rúd friss levelestészta (A Tante Fanny duplacsomagolásúnak a fele)
10 dkg gorgonzola
5-6 dkg reszelt parmezán
2 koktélparadicsom

frissen őrölt tarkabors
2-3 levél rozmaring
kb. 2 evőkanál olívaolaj

A gorgonzolát villával összetöröm, beleszórom a reszelt parmezánt, a nagyon kis kockákra vágott koktélparadicsomot, pici sót, borsot és a rozmaringot és az olívaolajjal kenhető, pasztás állagúra keverem. Kitekerem a tésztát, megkenem a sajtos krémmel, hosszanti irányban feltekerem, majd visszateszem egy-két órára a hűtőbe. Ezután előmelegítem a sütőt, a tekercset felvágom kb. 2-3 centi vastag szeletekre, kicsit lelapogatom és tepsire/sütőlapra rakosgatom lapjával lefelé, majd 8-10 perc alatt megsütöm . Jó vendégváró falatka, borkorcsolya. (Raktam alá sütőpapírt, amit alig győztem levakarni.) Sok változatban el tudom még képzelni, de nem akarom lelőni az összes „poént” .

Vendégeket vártunk szombatra, de nem jöttek, úgyhogy kénytelenek voltunk azon melegében betermelni mind a kb. 12 darabot, ezért a kép sem lett túl jó, mert lóhalálában csináltam.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

tantefanniék nagy érdeme még, hogy segítségükkel egy csomó dolgot ki lehet pucolni a hűtőből (pl. húsvétkor egy kis maradék sonkát belesütni a maradék bor mellé)
nálunk gyakori vendégek, de valahányszor elcsodálkszok: jé, hát ilyen finom is tud lenni egy kakaós csiga (túrósbatyu, stb.)!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails