2007. november 1., csütörtök

Tejszínes narancskehely


Ma ebédre ismét spenótos galuska volt kedvesem kérésére, de ezúttal a mártás teljesen húsmentesen, gombával készült. Az egyetlen kritikai észrevétel a paprikára érkezett, úgyhogy legközelebb ezt elhagyom.

Úgy gondoltam, emellé a vega fogás mellé nem ártana valami könnyű kis édesség.
Volt itthon még narancs és mascarpone, a múltkori süti pedig nagyon ízlett mindenkinek, ezért egy narancskrém elkészítésén kezdtem el agyalni.

A Lajos Mari-Hemző Károly-féle 99 nyalánkság 33 színes ételfotóval című könyvet olvasgatva a
Caledonian Cream nevezetű skót desszert fogott meg, az én receptem alapját is ez adja, némi változtatással.

A fotózásra előkészített kehely annyira megnyerte kedvesem tetszését, hogy még hűtés előtt kortyolt (!) bele két nagyot, és megelégedetten közölte, hogy finom lett.

Recept

2 nagyobb narancs
1 kis lime
25 dkg mascarpone
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kb. 1 dl tejszín
narancslikőr(most ez elmaradt)
1 evőkanál porcukor

A narancsok héját lereszelem egy tálba, majd teljesen leszedem róluk a fehér bundát (késsel vékonyan levágtam). Az egyiket kör alakú szeletekre vágom, a másikat pedig kifilézve apró kockákra. A filézés lényege, hogy a gerezdeket elválasztó hártya közül késsel kivágjuk a gyümölcs húsát. A művelet közben keletkező levet a narancshéjra öntöm, a hulladékból is kinyomkodom a nedvességet, rányomom egy fél lime levét és felolvasztom benne a porcukrot. Beleteszem a narancskockákat is. Hozzáadom a lekvárt, a likőrt a szobahőmérsékletű krémsajtot és csomómentesre keverem, ezután hozzáöntöm a tejszínt. Öblös pohár, vagy kehely alját kibélelem a narancskarikákkal és rákanalazom a krémet és két-három órára behűtöm. Díszítem a megmaradt fél lime-ból vágott szeletekkel. Ebből a mennyiségből két nagy adag készíthető.

Kellemesen savanykás, krémtúróhoz hasonlító állagú desszert, nyári melegben bizonyára nagyon hűsítő. Szerintem tortakrémnek is jó lehet.

3 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Megette a fene... hogy lehet így fogyni? A holnapi vendégeknek ezt akarom elkészíteni... Majd megmondom, hogyan sikerült!

Üdv: Hajóka

Zsuzsi írta...

Izgalommal várom a beszámolót!

Seafalcon írta...

Na, elkészült... :-)
Meg lehet nézni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails